Vaccineren op maat

vaccineren-op-maat-foto

Vaccineren op maat

U gaat elk jaar met uw huisdier naar de dierenarts voor een inenting. Op onze praktijk in Oostkapelle
wordt uw huisdier voordat hij wordt gevaccineerd uitgebreid onderzocht. Dit noemen wij de jaarlijkse check-up, of te well de “APK “. De jaarlijkse check-up is belangrijk voor u en uw huisdier. Tijdens dit onderzoek kunnen we aandoeningen in een vroeg stadium ontdekken, dus nog voordat uw huisdier er ziek van wordt.

Er is al langere tijd een discussie gaande over de noodzaak van het jaarlijks vaccineren van honden. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de cocktailenting voor honden tegen ziektes als parvo, hondenziekte (distemper) en de besmettelijke leverziekte (adenovirose) niet jaarlijks nodig is. Zo wordt de cocktail daarom nog maar één keer in de 3 jaar gegeven. Er zijn experimentele studies uitgevoerd, waarbij gevonden werd dat de bescherming van de cocktail zelfs nog wel langer zou kunnen duren. Voor de ziekte van Weil (leptospirose) moet er overigens wel jaarlijks geënt worden. De ziekte van Weil is bij de meeste mensen een bekend begrip omdat de ziekte ook bij de mens kan voorkomen en in waterrijke gebieden . Het belangrijkste verschijnsel is een nierontsteking. Leptospiren worden via de urine uitgescheiden en met name via besmet (zwem)water van het ene naar het andere dier (rat-hond; hond-hond) overgedragen. De mens of hond wordt meestal besmet via zwemmen in open water. Leptospirose is een gevaarlijke ziekte en kan, vooral wanneer te laat wordt ingegrepen, tot de dood leiden. Het nieuwe ziekte van Weil vaccin geeft een jaar bescherming…. niet langer. Daarom is het verstandig deze vaccinatie wel jaarlijks aan uw hond te geven.

Maar wordt er niet te veel gevaccineerd? Omdat de gezondheid en de bescherming van uw hond natuurlijk het belangrijkste is bieden wij vaccineren al een aantal jaren op maat. Maar vanaf nu kunnen we dit nog nauwkeuriger bepalen. Om te weten of uw hond nog voldoende beschermd is, is er een sneltest ontwikkeld die de antistoffen in het bloed kan bepalen, de ‘Vaccicheck’.

VacciCheck titerbepaling
Voor deze test wordt er een beetje bloed afgenomen bij uw hond en met 21 minuten is de uitslag bekend. Het bloedonderzoek kan de antistoffen bepalen voor de parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte. Zijn er voldoende antistoffen aanwezig, dan hoeft uw hond dat jaar geen cocktail enting te krijgen. Op deze manier wordt uw hond alleen ingeënt tegen die ziekten waartegen de bescherming onvoldoende is.
De betrouwbaarheid van de test is zeer goed. Verder blijven we natuurlijk rekening houden met de leeftijd van uw hond, de leefomgeving, reisgewoontes en contacten met andere honden. Dus als u “over” vaccineren wilt voorkomen door elke 3 jaar blind te vaccineren tegen Parvovirus of Hondenziekte en Hepatitis dan is de Vaccicheck een prima
oplossing om te kijken of uw hond nog voldoende beschermd is. Niet vaccineren is geen oplossing. Helaas zien we nog regelmatig uitbraken van besmettelijke honden en kattenziekten zoals Parvovirus ,een ernstige ziekte met soms dodelijke afloop. Een ziekte die met een juist vaccinatieschema voorkomen had kunnen worden.

 

Geen reactie's

Geef een reactie

X