Operatie voorbereiding

U heeft een afspraak gemaakt voor een operatie van uw huisdier. Dit is vaak een stressvolle en emotionele aangelegenheid voor uw huisdier en voor u. Een goede voorbereiding is het halve werk. Wij vragen u dan ook om onderstaande aandachtspunten ter voorbereiding op de operatie van uw huisdier, in acht te nemen.

Honden en katten.
 • Nuchter minimaal 12 uur, water drinken mag wel tot 4 uur voor de operatie:
  • Dieren kunnen misselijk worden en overgeven onder narcose. Wanneer je voedsel overgeeft onder narcose kun je je verslikken, dit kan een levensbedreigende situatie geven. Tijdens het wakker worden uit de narcose is er een
   grote kans op misselijkheid en braken. Ook dan bestaat er de kans op verslikken omdat de reflexen nog niet optimaal zijn. Braaksel in de longen geeft een zeer ernstige longontsteking.
 • Honden dienen uitgelaten te zijn.
 • Katten moeten de beschikking over een kattenbak hebben gehad de nacht voordat ze hier komen.
 • Dieren dienen schoon te zijn.
 • Dieren moeten vlo en worm vrij zijn, indien wij toch vlooien constateren, zullen we de dieren meteen behandelen om besmetting van andere patiënten te voorkomen.
 • Breng uw kat in een degelijke reismand of kooi.
 • Neem voor uw huisdier een halsband en riem mee.

Neem het paspoort of vaccinatieboekje van uw dier mee.

Konijnen en knaagdieren.
 • Konijnen en knaagdieren mogen niet vasten en moeten dus blijven eten, ook op de praktijk!
 • Zorg voor een degelijk vervoersmandje waarin een bakje met eigen voeding zit, eventueel wat hooi. Graag ook een drinkbakje of flesje meegeven.

Neem het paspoort of vaccinatieboekje van uw dier mee.

Operatie nazorg

Afhankelijk van de aard van de operatie mogen de meeste honden en katten weer drinken nadat ze goed wakker zijn.
Eten mag ongeveer 4 uur na het ontwaken, dwing dit echter niet, dieren kunnen nog misselijk zijn van de narcose. Begin met kleine porties.

Operatiewond: het is belangrijk om te zorgen dat uw dier niet aan de wond bijt of likt. Om dit te verhinderen hebben we Medical Pet Shirts die de dieren belemmert om bij de wond te komen, maar ze toch voldoende bewegingsvrijheid geeft. Soms is het nodig om een kraag om te doen. Het likken , bijten of krabben aan de wond kan lijden tot infectie van de wond of zelfs het loslaten van de hechtingen.

Probeer het dier zo rustig mogelijk te houden. Katten dienen binnen gehouden te worden in een ruimte waar ze niet kunnen springen. Honden dienen gedurende de revalidatietijd aangelijnd uitgelaten te worden en mogen niet zwemmen. Met het zwemmen in buitenwater bestaat de kans dat de wond geïnfecteerd raakt waardoor de genezing ernstig bemoeilijkt zal worden.

Wonden genezen het beste met rust. Als een er op een wond constant trekkracht wordt uitgeoefend zal de genezing gecompliceerd verlopen.
Geeft u de medicijnen volgens gebruiksinstructie en maak de kuur geheel af. Wanneer het niet lukt de medicijnen te geven neemt u dan weer contact op met ons.

Ook wanneer het dier niet goed herstelt, is het nodig contact op te nemen met ons. Een uitgebreide brochure over de operatiepatiënt kunt u bij de balie in onze praktijk ophalen.

X