Sterilisatie-castratie

Castratie, een vorm van sterilisatie.

Castratie bij vrouwtjesdieren wordt vaak (ten onrechte) sterilisatie genoemd. Castratie is het verwijderen van de zaadballen of eierstokken. Castratie kan dus zowel bij mannetjesdieren als bij vrouwtjesdieren plaatsvinden. Het verwijderen van de eierstokken noemen we ook wel ovariëctomie.

Sterilisatie is het onvruchtbaar maken van een dier. Dit kan door middel van een castratie, maar ook op andere manieren. Bijvoorbeeld door het onderbreken van de zaadleiders (vasectomie) of eileiders.

Castratie bij mannetjesdieren

castratie van een Reu

Uw hond wordt onder narcose gebracht waar u bij bent door middel van een injectie in het bloed via de braunule in de ader. Als uw hond goed onder narcose is mag u naar huis.

Hij krijgt een tube in zijn luchtpijp en wordt aangesloten aan een infuus. Vervolgens krijgt hij een pijnstillende injectie, wordt het operatiegebied geschoren, plaatselijk verdoofd en wordt hij de operatie kamer ingereden. Daar wordt hij aan het zuurstof en de narcose bewaking gelegd. Het verwijderen van de beide testikels vindt plaats via één huidsnede. Het is een gesloten castratie en de huid wordt gesloten met een intradermale hechting. Er is dus één knoopje zichtbaar.

Als uw hond goed wakker is, heeft geplast en de wond bloedt niet na mag hij naar huis. U krijgt pijnstillers voor hem mee. Heel belangrijk is dat de wond met rust wordt gelaten en dat uw hond de eerste tien dagen niet te wild doet en ook niet zwemt. Een wond geneest het best met rust en reinheid. Via de mail krijgt u een brief met instructies voor de nazorg.

castratie van een Kater

Als u een afspraak hebt gemaakt voor castratie van uw kater moet u hem tussen acht uur en negen uur ’s morgens brengen. In de loop van de ochtend wordt hij onder narcose gebracht door een prik in zijn bilspier. Als hij onder narcose is krijgt hij een pijnstillende injectie en wordt zijn scrotum plaatselijk verdoofd. De ballen worden via twee sneetjes in de balzakken verwijderd. Er worden geen hechtingen geplaatst.

Het is een open castratie. De huidwondjes sluiten heel snel, meestal binnen vierentwintig uur. Als hij goed wakker is en niet na bloedt mag hij weer naar huis. Via de mail ontvangt u een brief met nazorg instructies.

castratie van een Rammelaar en Cavia

Als u een afspraak hebt gemaakt voor castratie van uw konijn , dan kan hij ’s morgens voor negen uur gebracht worden op de praktijk. In de loop van de ochtend wordt hij onder narcose gebracht. Kleine konijntjes via een narcose kapje met zuurstof en isofluraan, grotere konijnen krijgen eerst een narcose injectie in het bloed via hun oorader.

Als ze slapen worden de balzakjes plaatselijk verdoofd, krijgen ze een pijnstillende injectie en een injectie tegen de misselijkheid. Daarna worden de bakzakjes ingesneden en vindt er een gesloten castratie plaats. De huid wordt gehecht middels knoophechtingen die na tien dagen verwijderd moeten worden.

Het konijn mag naar huis als hij goed wakker is, niet nabloedt en eet. Zodra konijn wakker is wordt hij gedwangvoederd door de assistentes. Het is heel belangrijk dat het maagdarmkanaal niet stil gaat liggen door de narcose. Het dwangvoederen en de antimisselijkheid injectie beogen dit doel. Via de mail ontvangt u een brief met nazorg instructies. Bij de cavia is de procedure vergelijkbaar als bij het konijn.

Ovariotomie bij vrouwtjesdieren

ovariotomie Teef

Uw hond wordt onder narcose gebracht waar u bij bent door middel van een narcose injectie in het bloed, toegediend via de braunule. Als uw hond onder narcose is mag u naar huis en krijgt ze een pijnstillende injectie, wordt aan het infuus aangesloten, krijgt een tube in haar luchtpijp. Vervolgens wordt het operatiegebied geschoren waarna ze naar de operatiekamer wordt gebracht en aangesloten aan zuurstof en anaesthesie bewaking.

De eierstokken worden via één snede in de buikwand verwijderd. De buikwand wordt vervolgens in drie lagen gesloten. De huidhechting is een intradermale hechting en u ziet dan ook één knoopje aan de buitenkant.

Als zij goed wakker is, heeft geplast en niet na bloedt mag zij naar huis. Voor vijf dagen krijgt zij pijnstillers mee. De wond moet met rust en reinheid genezen en na tien dagen mag de hechting verwijderd worden. Via de mail ontvangt u een brief met instructies voor de nazorg.

ovariotomie Poes

U heeft uw kat tussen acht en negen ’s morgens op de praktijk gebracht. In de loop van de ochtend wordt ze onder narcose gebracht via een injectie in de bilspier. Als zij eenmaal goed onder narcose is krijgt ze een pijnstillende injectie en wordt het operatie gebied geschoren. Hierna gaat ze naar de operatie kamer alwaar zij aan de zuurstof en bewaking wordt gelegd.

De eierstokken zijn door middel van één huidsnede uit de buik verwijderd. De buikwand wordt in drie lagen gesloten. De huid hechting is een intradermale hechting en u ziet dan ook slechts één knoophechting aan de buitenkant. De wond geneest alleen goed met rust en reinheid. Te veel likken aan de wond kan de genezing compliceren.

Als zij goed wakker is en niet nabloedt mag ze weer naar huis met pijnstillers als nabehandeling. Twee weken na de ingreep mag de huidhechting verwijderd worden. U ontvangt via de mail een brief met instructies voor nazorg.

ovariohysterectomie konijn (sterilisatie)

Uw voedster wordt voor negen uur op de praktijk gebracht. In de loop van de ochtend wordt ze onder narcose gebracht door middel van een narcose injectie in de ader van het oor. Zij krijgt ook een pijnstillende injectie en een antimisselijkheid injectie toegediend.

Als ze goed slaapt gaat ze naar de operatie kamer en wordt ze aangesloten aan de zuurstof en de anaesthesie bewaking. De baarmoeder en de beide eierstokken worden verwijderd via een snede in de buikwand. De buikwand wordt in drie lagen gesloten. De huid wordt gesloten met een intradermale hechting. Er is één knoopje zichtbaar aan de buitenkant.

Zodra het konijn wakker is wordt ze gedwangvoederd om maag en darmen op gang te houden. Ze gaat naar huis met antimisselijkheid medicatie en pijnstillers. Tien dagen na de operatie kan de hechting verwijderd worden. Via de mail ontvangt u een brief met nazorg instructies.

X