De beeldvorming kan door middel van verschillende technieken tot stand komen. Een andere naam voor de alles omvattende beeldvormende diagnostiek in de diergeneeskunde is Radiologie. Het bestaat uit röntgenfoto’s, echografie, CT-scans en MRI-scans.
Bij ons is het mogelijk om röntgenfoto’s en echo’s te laten maken. Leveren zowel de echo als de röntgen geen duidelijke diagnose op dan kan het zijn dat u, uiteraard in goed overleg, doorgestuurd wordt naar de radioloog voor specialistischer onderzoek.
Voor het urine onderzoek is verse ochtend urine gewenst, liefst midstream opgevangen. Mocht het even duren voor u de urine naar de praktijk kunt brengen bewaar dan de urine in de koelkast. Vang de urine in een goed schoongemaakt potje op. Op de praktijk wordt de urine geanalyseerd en afgedraaid voor sediment onderzoek. De uitslag is er binnen 20 minuten.
De urine wordt onderzocht op soortelijk gewicht, zuurtegraad, eiwitten, suiker, enkele leverenzymen, cellen ( witte en rode bloedcellen) en P/C ratio. Het sediment, na afdraaien verkregen, wordt bekeken onder de microscoop op aanwezigheid van kristallen en cellen. Voor een bacteriekweek moet de urine naar t laboratorium gestuurd worden.
Ontlasting kan getest worden op aanwezigheid van wormeieren, giardia en parvovirus. Voor verteringsonderzoek en kweek wordt de ontlasting het naar t laboratorium gestuurd.
Er zijn verschillende bloedonderzoeken mogelijk op de praktijk. Afhankelijk van de indicatie kan het bloed onderzocht worden op cellen, op chemie en schildklier.
Meting van de bloeddruk is van belang bij schildklier- en hartpatiënten.
Een te hoge bloeddruk kan allerlei vervelende complicaties veroorzaken zoals, netvliesloslating, nierschade, verdikking van de hartspier, hersenbloeding.