Overgewicht voorkomen

Overgewicht bij gezelschapsdieren

Wij merken in onze praktijk dat er steeds meer overgewicht bij honden en katten voorkomt. Een dier met overgewicht heeft een verhoogd risico op verschillende aandoeningen.

40% van de honden en katten in onze praktijk is te dik. Overgewicht geeft grote risico’s met betrekking tot de gezondheid.

Uw huisdier laten afvallen is vaak niet eenvoudig. De dierenartsen van DAP Oostkapelle begeleiden u graag. Regelmatig, bijvoorbeeld 1 keer per 2 weken. Wegen en overleg over de hoeveelheid voer die gegeven moet worden helpen u daarbij. Dit houden we nauwkeurig bij.

Het is de bedoeling dat het afvallen geleidelijk gaat en zeker niet te snel opdat als het streefgewicht is bereikt dit ook volgehouden kan worden. Is het streefgewicht eenmaal bereikt dan is het belangrijk dat het dier dan goed op gewicht blijft. Dit kan gebeuren door middel van de juiste hoeveelheid onderhoudsvoer en/of middels voer met weinig vet, zoals in light producten.

Risico's

Bij katten leververvetting, suikerziekte, obstipatie, gewrichtsontsteking, hart-longproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, verhoogde kans op infecties, verhoogd operatierisico / narcose-risico, huidaandoeningen, met andere woorden: een kortere levensduur.

Bij de hond zien we de zelfde risico’s als bij de kat alleen geen leververvetting. Wel is er een grotere kans op tumoren, fatale acute alvleesklierontsteking en voortplantingsproblemen.

Oorzaken
  • Stofwisselingsstoornis, bv bij de ziekte van Cushing of bij Hypothyreoidie (schildklieraandoening).
  • Na castratie (en sterilisatie) worden de huisdieren makkelijker te dik doordat hun hormoonstofwisseling veranderd is.
  • Door veranderde woon- of leefomstandigheden waardoor bv de kat binnen moet blijven en dus uit verveling meer gaat eten of minder beweegt en dezelfde hoeveelheid voer blijft krijgen. Of in geval van de hond minder wordt uitgelaten en dezelfde hoeveelheid voer krijgt.

 

Behandelplan
  • De oorzaak van het overgewicht achterhalen door lichamelijk onderzoek en eventueel bloedonderzoek.
  • Op het moment van castratie / sterilisatie adviseren wij uw huisdier 1/3 van het voer minder te geven
  • Uitgebreid bewegingsadvies

 

Lukt dit allemaal niet dan hebben wij speciale afvalvoeders in huis waar minder calorie├źn inzitten en bepaalde toevoegingen die ervoor zorgen dat de suikerspiegel in het bloed gelijkmatig blijft waardoor het hongergevoel minder wordt en het huisdier dus kan afvallen.

X