Afscheid


Euthanasie – de beslissing

Iedere diereneigenaar krijgt te maken met het afscheid nemen van zijn huisdier. Een beslissing die soms makkelijk is omdat een dier erg lijdt en er geen uitzicht is op beter worden, maar meestal is het ontzettend moeilijk om deze beslissing te nemen.

Vaak is er de grote twijfel of men niet te vroeg is. Wij kunnen u als dierenarts vaak een duidelijk advies geven. Soms vinden eigenaren het fijn om eerst hierover te komen praten, een ander maakt thuis al de beslissing en maakt meteen een afspraak.

Op de praktijk hebben wij het boekje: ‘zijn we niet te vroeg’ van dierenarts Hugo van Duijn, hierin staan een heleboel adviezen en tips om uw keuze minder moeilijk te maken.

Zijn-we-niet-te-vroeg-boekje
De afspraak

Indien u het fijn vindt kunnen wij bij u aan huis komen om uw huisdier in huislijke kring te laten inslapen. Wilt u op de praktijk komen is dat uiteraard ook mogelijk. Ten allen tijden zullen wij onze uiterste best doen om alles zo rustig mogelijk te laten verlopen en u de tijd te geven die u wenst.

Euthanasie

De dieren krijgen bij ons eerst een injectie waarvan ze helemaal in slaap gaan. Het is een slaapmiddel waar het dier niet misselijk maar zich juist een beetje lekker van gaat voelen. Indien het dier het toestaat injecteren we dit middel meteen in het bloedvat, het dier valt dan snel in slaap. Bij katten en honden die het niet fijn vinden dat we ze aan de voorkant benaderen, injecteren we dit middel in de spier of in de ader die in de achterpoot loopt. Wanneer het dier goed slaapt krijgt het een overdosis van een barbituraat die ervoor zorgt dat het dier overlijdt.

Euthanasie - en dan.....

Het lichaam van het dier kan thuis begraven worden mits u eigenaar bent van de grond. Een andere mogelijkheid is dat het dier gecremeerd wordt. Wij kunnen ervoor zorgen dat de medewerkers van het crematorium het dier bij u of op de praktijk ophalen, maar u kunt ook zelf het dier bij hen brengen. Een derde mogelijkheid is dat wij het lichaam van het dier naar de milieustraat brengen (tegen een vergoeding) van de gemeente waarna hij door de destructiedienst opgehaald wordt en verbrand wordt met andere dode dieren.

Een tastbare herinnering
doosje-poot-gips2

Na het overlijden van uw huisdier kan er een pootafdrukje gemaakt worden. De afdruk moet een aantal dagen drogen waarna u het kunt ophalen en meekrijgt in een mooi herinneringsdoosje.

X