Vaccinaties

Vaccinaties

Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om ziekten te voorkomen. Bij Dierenartsenpraktijk Oostkapelle kunt u dagelijks terecht voor de vaccinatie van: honden, katten en konijnen.

Vaccinaties van de hond

De hond wordt in Nederland standaard gevaccineerd tegen de volgende ziekten: Hondenziekte, Parvovirusinfectie, Leptospirose en Hepatitis.

 • vaccinatieschema pup:
  • 6 weken
  • 9 weken
  • 12/14 weken
 • vaccinatieschema volwassen hond:
  • jaarlijks tegen Leptospirose en eventueel Kennelhoest
  • om de 3 jaar: Hondenziekte, Hepatitis en Parvo

   

In de patiëntenkaart van uw hond worden de vaccinaties bijgehouden. U ontvangt van ons tijdig een vaccinatie-herinnering.

Tegen Kennelhoest en Hondsdolheid (Rabiës) zijn aparte vaccinaties nodig. Deze vaccinaties worden vereist bij het reizen naar het buitenland of bij het verblijf in een hondenpension.

Voorkomende ziekten bij honden

Hondenziekte (Ziekte van Carré)

Een virusziekte die honden van alle leeftijden ziek kan maken met een snel verloop en sterfte. Verspreiding vindt plaats via speeksel, urine en ontlasting.

Hepatitis / HCC / Besmettelijke leverziekte

Een virusziekte die sommige honden licht ziek maakt maar voor anderen dodelijk kan zijn. Verspreiding vindt plaats via alle uitscheidingsproducten.

Leptospirose / Ziekte van Weil

Een ziekte veroorzaakt door een bacterie met de grootste kans op besmetting in het voorjaar en najaar. Bij jongere honden kan de infectie dodelijk verlopen. Ook mensen kunnen door honden of ratten besmet worden. Verspreiding via urine van ratten en honden.

Kennelhoest / Parainfluenza en Bordetella

Het kennelhoestsyndroom is een ziektebeeld dat door verschillende micro-organismen wordt veroorzaakt. Besmetting vindt vooral plaats waar veel honden bij elkaar zijn (kennel, pension, show, hondencursus). Verspreiding via uitademingslucht en speeksel. Tegenwoordig heet het besmettelijke hondenhoest.

Parvo / Parvovirose

Een virusziekte die met heftig braken en diarree gepaard gaat en bij veel pups dodelijk verloopt. Verspreiding via de ontlasting.

Coronavirus

Een virusziekte die met braken en diarree gepaard gaat. Lijkt op een parvoinfectie maar verloopt iets minder heftig. Verspreiding via de ontlasting.

Canine Herpesvirus / Fading Puppysyndrome

Een virusinfectie die voornamelijk ziekte en sterfte veroorzaakt bij pups
tot 8 weken leeftijd. Besmetting en verspreiding in de baarmoeder en via de geboortekanaal. Na de geboorten via speeksel, neusuitvloeiing en urine.

vaccinatie-hond

Vaccinaties van de kat

De kat kan gevaccineerd worden tegen kattenziekte en niesziekte.

 • vaccinatieschema kitten:
  • 9 weken
  • 12/14 weken
 • vaccinatieschema volwassen kat:
  • jaarlijks tegen Niesziekte
  • om de 3 jaar: Kattenziekte

   

In de patiëntenkaart van uw kat worden de vaccinaties bijgehouden. U ontvangt van ons tijdig een vaccinatie-herinnering.

Hiernaast kan de kat tegen de bacteriële vorm van Niesziekte gevaccineerd worden. Dit wordt in sommige pensions verplicht gesteld. Het is een zogenaamde neusdruppel vaccinatie, welke niet tegelijk gegeven mag worden met de onderhuidse vaccinatie tegen katten- en niesziekte, hier moet minimaal 2 weken tussen zitten.

Voorkomende ziekten bij katten

Kattenziekte / Feline Panleucopenie

Een virusziekte die veel sterfte bij katten van alle leeftijden ( vooral kittens) kan geven. De ziekte gaat meestal gepaard met braken en diarree.
Verspreiding via de ontlasting.

Niesziekte / Feline Upper Respiratory disease

Een virusziekte van de bovenste luchtwegen waarbij meerdere micro-organismen een rol kunnen spelen. De belangrijkste verwekkers zijn het Rhinotracheitis- en Calicivirus. Verspreiding via direct contact, via de
uitademingslucht.

Chlamydiose

Een bacterie die een rol kan spelen bij het niesziektecomplex. Verspreiding via direct contact en via uitademingslucht.

Bordetella

Een bacterie die een rol kan spelen in het niesziektecomplex.

Infectieuze Leukemie / FeLV / Feline Leucemie

Een virusziekte bij katten van alle leeftijden ( vooral jonge dieren zijn gevoelig) die aanleiding kan geven tot ziekte van bloedcellen of tumoren (oa in de lymfeklieren). Omdat het virus het natuurlijk afweer systeem van de kat aantast kunnen ook infecties door bacteriën, schimmels en virussen optreden. Verspreiding via direct contact, meestal via de mond (speeksel).

Feline Infectieuze Peritonitis (FIP)

Een virusziekte die zich in twee vormen kan manifesteren: een ‘natte’ vorm die vooral wordt gekenmerkt door vocht in de borst- en/of buikholte
en een ‘droge’ vorm met kleine ontstekingshaarden in allerlei organen in het lichaam. Verspreiding via de ontlasting.

Feline Immunodeficientie Virus (FIV)

Een virusinfectie bij katten van alle leeftijden. het virus tast het afweersysteem aan en kan actief worden op momenten van minder en daarmee infecties compliceren. Verspreiding via speeksel (bijtwonden) en urine.

vaccinatie-kat

Vaccinaties van het konijn

Het konijn kan gevaccineerd worden tegen Myxomatose en VHD.

 • vaccinatieschema konijntje:
  • 5 weken
 • vaccinatieschema volwassen konijn:
  • jaarlijks tegen Myxomatose en VHD

   

Voorkomende ziekten bij konijnen

Myxomatose

Een ernstige konijnenziekte. Het myxomavirus behoort tot de pokken-virussen. De ziekte kent tweejaarlijkse pieken in de zomermaanden. De ziekte komt voor bij Europese wilde konijnen en tamme konijnen. Bij hazen komt de ziekte niet voor: deze dieren zijn er resistent tegen.

VHD - Viral Haemorrhagic Disease

De ziekte wordt ook wel eens VHS of RHD genoemd. VHD ontstaat door een virusinfectie met een calicivirus. Dit virus is een zeer besmettelijk en in bijna alle gevallen dodelijk. Het VHD virus kan zich verspreiden door direct contact tussen konijnen, middels insecten, ontlasting of gebruiksvoorwerpen.

X